LAPLAND (NORTHERN NORWAY, SWEDEN & FINLAND)

 • Jadual Tarikh & Harga
 • Aturcara Perjalanan
Jadual Harga
TKH BERLEPAS TKH KEMBALI BIL HARI HARGA (RM/ORG) PESAWAT INFO
Tiada pakej disediakan ketika ini
Aturcara

NORTHERN NORWAY, LAPLAND (NORTHERN SWEDEN & FINLAND) MEMBURU AURORA BOREALIS & LAPLAND WINTER WONDERLAND

10 HARI 8 MALAM

Halfboard meals (B/fast & 08X Lunch,02X Dinner di hotel)

 

TARIKAN-TARIKAN UTAMA:

 1. Keindahana lanskap & alam semujadi Tromso, Norway dan Lapland (Northern Sweden & Finland)
 2. “Aurora Hunting” dan “Reindeer Safari”
 3. Menaiki “chairlift” ke Gunung Nuolka di Abisko National Park, Sweden & menyaksikan Aurora Borealis di Aurora Sky Station (the best place to see Aurora on the earth)
 4. “Northern Light Safari Hunting” dengan menaiki Snowmobile !
 5. Alamilah keindahan “winter wonderland” sambil menaiki “Dog Sled” (kereta luncur anjing).
 6. Istana Ais terbesar di dunia di Kemi, Finland
 7. “Olokolo Ride on the frozen sea with campfire”
 8. Santa Claus Village untuk melewati sempadan Artic Circle. Selepas itu anda akan dikurniakan dengan “Artic Circle Crossing Certificates”.
 9. Kakslautanen Artic Resort
 10. Hidangan yang tersohor di Artic Circle iaitu “Kaamos Soup”
 11. Bermalam di Igloo Village Kakslautannen !

 

Hari 01: KLIA/DOHA/OSLO/TROMSO

Berkumpul di KLIA, 3 jam sebelum waktu penerbangan ke Oslo melalui Doha jam.

Ketibaan di Lapangan Terbang Hammad Doha, transit. Meneruskan penerbangan ke Oslo. Tiba di Oslo, menyambung penerbangan ke Tromso dengan Scandinavia Air. Ketibaan di Tromso, anda akan disambut oleh wakil kami, mendaftar masuk hotel dan rehat.

Tromso terletak 350 KM ke utara Artic Circle dan merupakan bandar terbesar di Utara Norway. Dari September ke Mac setiap tahun ramai pelancong datang ke Tromso untuk melihat Aurora (Northern Light). Tromso beriklim sederhana (musim sejuk & panas yang tidak keterluan).

Hari 02: TROMSO (NORWAY) [SP/MT/MM]

Selepas sarapan pagi, menjamu mata dengan lawatan di Tromso termasuk menaiki kereta kabel Fjellheisen dari Solliveien ke Storsteinen, puncak tertinggi di Tromso bagi menikmati keindahan Tromso dari atas. Menziarahi masjid Al-Noor dan makan tengahari di restoran tempatan. Melihat Artic Cathedral. Alfheim Stadium dan Tromso Dormkirke. Pada waktu malam “Aurora Hunting” dan “Reindeer Safari” bersama pemandu pelancong. Bermalam di hotel di Tromso.

Aurora Borealis (Northern Light): Ketika berlakunya letupan dan percikan api oleh matahari, partikel2x dalam kuantiti yg besar dilepaskan ke dalam sistem matahari dan angkasa raya. Apabila partikel2x ini bertemu lapisan magnet bumi ia akan didorong ke arah bulatan di sekeliling kutub utara di mana ia akan berinteraksi (berlaga) dengan lapisan teratas jagat raya. Tenaga yang dilepaskan hasil lagaan inilah yang terbentuk menjadi Aurora Borealis (Northern Light). Ia terjadi lebih kurang 100 km di atas mukabumi.

HARI 03: TROMSO – ABISKO (SWEDEN) – ABISKO NATIONAL PARK [SP/MT]

Selepas sarapan pagi bertolak ke Abisko di Sweden. Saksikan lanskap indah di sepanjang perjalanan. Makan tengahari di Abisko. Pada malam hari anda akan melalui pengalaman berharga seumur hidup anda dengan menaiki chairlift ke Aurora Sky Station yang merupakan lokasi terbaik untuk menyaksikan Aurora Borealis di Abisko National Park. Bermalam di Abisko Mountain Lodge.

Aurora Sky Station, Abisko – adalah tempat terbaik di bumi untuk mengalami Aurora. Aurora Sky Station terletak di Gunung Nuolja, 900 meter di atas paras laut, di kawasan yang mempunyai kurang sumber cahaya atau bunyi yang mengganggu kehadiran Aurora atau Northern Light ini.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengisytiharkan 2015 Tahun Antarabangsa Cahaya.

Berikutan itu, Lonely Planet telah menyenaraikan sepuluh tempat terbaik di dunia untuk mengalami cahaya Aurora Borealis dan memilih Aurora Sky Station sebagai tempat terbaik untuk mengalami Aurora Borealis.

Kunjungan malam bermula dengan menaiki “chair lift “ ke Aurora Sky Station. Nikmati kebeningan Taman Nasional Abisko dalam kegelapan malam. Penglihatan anda akan secara beransur-ansur terbiasa dengan langit yang gelap dan tidak lama lagi anda akan melihat lebih banyak bintang daripada sebelumnya.

Di Aurora Sky Station terdapat kafe yang selesa, kedai cenderamata, menara peninjau dan pameran Aurora Borealis.

 

HARI 04: ABISKO – JUKKASJARVI - KIRUNA [SP/MT]

Selepas sarapan pagi dengan menaiki long distance coach anda akan dibawa ke Jukkasjarvi bagi menempuh lagi satu pengalaman baru iaitu menaiki “Sled Dog Ride in winter wonderland”! makan tengahari di Restoran Tempatan. Bermalam di hotel di Kiruna.

Alamilah keindahan “winter wonderland” sambil menaiki “Dog Sled” (kereta luncur anjing). Ini adalah aktiviti yang sempurna bagi sesiapa yang idamkan acara lawatan yang selesa dan tenang. Anda duduk di atas kereta luncur dan saksikan bagaimana ia ditarik oleh anjing-anjing tersebut menarik sambil berlari. Bermalam di Kiruna.

HARI 05: KIRUNA – KEMI [SP/MT]

Selepas sarapan pagi, bertolak ke Kemi melalui Kiruna (Sweden). Melawat Snow castle di Kemi dan lain-lain lokasi menarik di Kemi.

Kemi adalah sebuah bandar di Finland dan diasaskan dalam tahun 1869 oleh Maharaja Rusia yang bernama Alexander II justeru kedudukannya berhampiran pelabuhan air dalam. Kemi terletak di Teluk Bothnian di muara sungai Kemijoki dan sebahagian dari wilayah Lapland. Penduduknya seramai 21,297 orang (2017) dan dengan keluasan 95.83 kilometer persegi. Aktiviti utamanya berpusat kepada dua perusahaan kertas dan woodpulp. Ia satu-satunya di Eropah yang memiliki lombong Chromium. Kemi juga dikatakan sebuah tempat asal bagi Istana Ais terbesar di dunia.

HARI 06: KEMI – ROVANIEMI [SP/MT]

Selepas sarapan pagi, melakukan aktiviti “Olokolo Ride on the frozen sea with campfire”. Anda akan dibekalkan dengan safari outfit sekiranya memerlukan dan tertakluk kepada “availability” pada masa tersebut. Makan tengahari di restoran tempatan. Selepas solat anda akan dibawa ke Rovaniemi. Di Rovaniemi anda dibawa memasuki Santa Claus Village untuk melewati sempadan Artic Circle. Selepas itu anda akan dikurniakan dengan “Artic Circle Crossing Certificates”. Bermalam di Rovaniemi.

HARI 07: ROVANIEMI – KAKSLAUTANEN [SP/MT/MM]

Selepas sarapan pagi, anda akan dibawa ke Kakslauttanen. Makan tengahari di Kakslautanen Artic Resort untuk menikmati hidangan yang tersohor di sana iaitu “Kaamos Soup” dan “Kuningas” (finnish pie). Melawati Kakslautanen Artic Resort dengan pemandu pelancong. Bemalam di Igloo Village Kakslautanen.

Pada malam hari dengan menaiki Snowmobile anda akan dibawa untuk satu lagi pengalaman indah dalam hidup anda iaitu perjalanan dengan tema “Northern Light Safari Hunting” dengan menaiki Snowmobile !

Northern Lights Safari on Snowmobile

Langit yang cerah, kegelapan dan sedikit kesabaran adalah ramuan utama untuk memburu Aurora (Northern lights). Dalam acara ini anda akan menaiki snowmobile di merentasi padang belantara yang sunyi dan kegelapan lanskap musim sejuk demi memburu kehadiran Aurora dengan keindahannya!

HARI 08: KAKSLAUTANEN – INARI - KIRKENES [SP/MT]

Selepas sarapan pagi bertolak ke Kirkenes melalui Inari. Photo stop di Tasik Inari yang membeku. Makan tengahari di Kirkenes. Masa bebas di Kirkenes. Bermalam di Kirkenes.

OPTIONAL TOUR: KING CRAB FISHING (EURO 160 SEORANG)

 

HARI 09: KIRKENES – OSLO – DOHA [SP/MT]

Selepas sarapan pagi masa bebas di Kirkenes sebelum bertolak ke lapangan terbang untuk penerbangan pulang ke Malaysia melalui Oslo dan Doha.

 

HARI 10: DOHA – KUALA LUMPUR

Bertolak ke KLIa jam dan ketibaan di KLIa jam dengan selamat inshaaAllah.

 

HARGA SEORANG DI BILIK BERDUA/BERKONGSI & BILIK SEORANG:

DEWASA

KANAK-KANAK 3-11 TAHUN

BILIK BERDUA/BERKONGSI

BILIK SINGLE

BILIK BER-2

RM 18, 850

Seorang

RM 20,545 Seorang

RM TBA

 

 

HARGA TERMASUK:

 • Tiket penerbangan pergi balik kelas ekonomi dengan Qatar Airways & Air Scandinavian + cukai lapangan terbang.
 • Semua pengangkutan yang terlibat dalam program.
 • 08 Malam penginapan di hotel PILIHAN dengan sarapan pagi, makan tengahari dan malam seperti dalam aturcara. [SP: SARAPAN PAGI, MT: MAKAN TENGAHARI]
 • Pemandu Pelancong berbahasa Inggeris
 • Bayaran masuk ke tempat-tempat lawatan di Norway, Sweden & Finland
 • Tip pemandu pelancong dan kenderaan.
 • Mineral wáter
 • Tip porter

 

HARGA TIDAK TERMASUK:

 • Perbelanjaan persendirian dan Insuran Perjalanan
 • Soft drink, minuman panas dan sejuk yang dipesan sewaktu makan.

 

COMPLIMENTARY: Beg kembara

 

JADUAL PENERBANGAN:

SEKTOR

CODE FLIGHT

ETD

ETA

TARIKH 1

KUL - DOHA

QR 0853

0205

0510

08/03/2018

DOHA - OSLO

QR 0175

0825

1325

08/03/2018

OLSO - TROMSO

DY 390

2100

2255

08/03/2018

KIRKENESS - OSLO

SK 4479

2035

2245

16/03/2018

OSLO - DOHA

QR 0180

0740

1610

17/03/2018

Terma & Syarat:

DEPOSIT/BAYARAN DAN PEMBATALAN PAKEJ:

 1. Tempahan sah bila bayaran deposit sebanyak RM 3000 seorang diterima oleh kami.
 2. Bayaran penuh hendaklah dijelaskan 45 hari sebelum tarikh penerbangan. Sekiranya bayaran penuh tidak dijelaskan seperti yang dijadualkan, pihak Safirgotravel atas budibicaranya, berhak mutlak untuk tidak memulangkan duit deposit dan membatalkan tempahan.
 3. Pembatalan tempahan oleh para peserta pakej wajib dilakukan menerusi surat atau emel untuk mengelak dari sebarang salahfaham.
 4. Sekiranya pembatalan pakej dilakukan lebih dari 45 hari sebelum tarikh penerbangan, duit deposit akan dipulangkan selepas ditolak caj pengurusan sebanyak RM250. Untuk pembatalan yang dilakukan peserta 45 hari atau kurang dari tarikh penerbangan, sila rujuk jadual dibawah:

 

Tempoh

Caj Pembatalan

Lebih dari 45 hari

Pemulangan deposit tolak RM250 (yuran pengurusan)

30 - 45 hari sebelum penerbangan

Deposit hangus

22 - 29 hari sebelum penerbangan

75% dari harga pakej

21 hari atau kurang sebelum penerbangan

100% dari harga pakej

 

NOTA PENTING:

 1. Harga, tarikh, aturcara, jenis penerbangan tertakluk kepada perubahan jika diperlukan, dengan ataupun tanpa notis terlebih dahulu.
 2. Makluman , semua harga pakej perlancongan dan umrah yang tertera adalah berdasarkan pada kadar nilaian Ringgit Malaysia (MYR) semasa berbanding nilai matawang asing US Dollar (USD), Euro, Swiss Franc (CHF), Australian Dollar (AUD), Saudi arabian Riyal (SAR), Chinese Yuen dan sebagainya. Disebabkan ketidakstabilan kadar nilai Ringgit Malaysia (MYR) ketika ini berbanding dengan nilai matawang asing yang tersebut diatas, harga yang ditawarkan mungkin akan berubah semasa membuat bayaran penuh 45 hari sebelum tarikh penerbangan. Pihak Safirgotravel akan memaklumkan kepada para peserta pakej yang telah membuat penempahan sekiranya ada perubahan harga dan sebagainya.
 3. Semua penerbangan dan hotel bersifat sementara dan tertakluk kepada perubahan sebelum pengesahan terakhir.
 4. Tak semua hotel yang menyediakan kemudahan cerek dan seterika eletrik.
 5. Tak semua hotel menyediakan bilik berkongsi 3 orang. Jadi, katil ekstra akan ditambah ke bilik berkongsi dua.
 6. Sahlaku paspot hendaklah sekurang-kurangnya 6 bulan dari tarikh kembali ke Malaysia.
 7. Peserta pakej adalah bertanggungjawab untuk menentukan nama mereka tidak di senaraihitam oleh mana-mana badan kawal selia di Malaysia atau destinasi luarnegara yang melarang keluar atau masuk.ke negara tersebut
 8. Safirgotravel tidak boleh dipertanggungjawabkan sekiranya mana-mana peserta dinafikan perjalanan ke luar negara oleh pihak Imigresen Malaysia. Bayaran pakej tidak akan dipulangkan.
 9. Semua makan yang tertera didalam aturcara adalah halal untuk orang Muslim, kecuali sarapan pagi yang kebiasaannya disediakan menurut standard menu buffet antarabangsa oleh pihak hotel.

 

Untuk tempahan, bayaran pendahuluan boleh dibuat secara tunai/bank-in (transfer)*/cek*:-

Penama : SAFIR GO TRAVEL SDN BHD
Bank : MAYBANK ISLAMIC, CPI BANDAR BARU BANGI, SELANGOR.
No. Akaun : 5628-3461-9640

*SETIAP PEMBAYARAN HENDAKLAH DISERTAKAN DENGAN BUKTI PEMBAYARAN UNTUK PENGESAHAN.

 

 

Maklumat Tambahan

Kod Pesawat

 • MH - Malaysia Airlines
 • SV - Saudi Airlines
 • GA - Garuda
 • IY - Yemenia Airways
 • PK - Pakistan International Airlines
 • MS - Egyptair
 • RJ - Royal Jordanian
 • TK - Turkish Airlines
 • CZ - China Southern Airlines
 • CX - Cathay Pacific
 • VN - Vietnam Airways
 • IR - IRAN AIR
 • QR - Qatar Airways
 • EY - Etihad Airways
 • EK - Emirates Airways
 • WY - Oman Airlines
 • HY - Uzbek Airlines
 • AK - Air Asia
 • LH - LUFTHANSA
 • SQ - SINGAPORE AIRLINES
 • TG - THAI AIRWAYS
 • QF - QANTAS
 • MK - MAURITIUS AIRLINE
 • BA - BRITISH AIRWAYS
 • D7 - Air Asia X
 • MU - China Eastern Airline
 • UL - AIR LANKA
 • AZ - ALITALIA
 • JQ - JETSTAR
 • W5 - MAHAN AIR
 • OD - MALINDO AIR
 • S7 - SIBERIA AIRLINE
 • KL - KLM
 • SU - AEROFLOT
 • KA - DRAGON AIR
 • CA - Air China

PERHATIAN

 • Harga Pakej "ALL IN" termasuk cukai.
 • Tertakluk kepada perubahan harga tiket kapal terbang, surcaj minyak dan cukai.
 • Pihak syarikat berhak mengubah mana-mana maklumat pakej tanpa sebarang notis terlebih dahulu.
 • Passport antarabangsa perlu sah laku sekurang-kurangnya 6 bulan dari tarikh sampai ke Malaysia.
 • Peserta hendaklah fax, email/pos salinan passport 30 hari sebelum tarikh berlepas.
 • Tidak semua hotel mempunyai bilik untuk bertiga sebilik (triple room). Oleh itu, untuk penempahan 3 orang sebilik, hanya katil tambahan yang disediakan.

RM 5,240

BOSNIA, CROATIA & SLOVENIA BALKAN STATES + ROMANIA & BULGARIA BALKAN + GREECE
RM 8,990
RM 2,675

Urumchi, Turpan, Dunhuang, Jiayuguan, Zhangye, Xining, Linxia & Lanzhou
RM 8,580

WARSAW, LITHUANIA, LATVIA & ESTONIA
RM 8,690


RM 14,484

RM 4,690

RM 1,599

RM 7,950

RM 6,980

RM 7,560

RM 7,980

RM 3,780RM 8,390RM 6,650

RM 7,390
RM 12,690

Menyelusuri Keindahan "Swiss" Asia - Lahore-Islamabad-Besham-Chilas-Gilgit-Hunza Valley-Khunjerab Pass-Sost-Karimabad
RM 6,950

RM 10,650
RM 5,950

ISTANBUL / CANAKKALE / TROY / PARGEMON / IZMIR / KUSADASI / EPHESUS /PAMUKKALE / KONYA / CAPPADOCIA / ANKARA / BOLU / BHOSPORUS CRUISING
RM 4,890